Kur'an-ı Kerim'de geçen kelimelerin isim olarak kullanılması doğru mu?
Çocuklara Kur'an-ı Kerim'de geçen kelimelerden isim verilmesi konusunun neden bu kadar abartıldığını anlamakta zorlanıyor musunuz? Yanlız değilsiniz. Bu iş öyle çığırından çıkmış bir durumdaki yüreklere, ruhlara, vicdanlara hitap eden Kur'an-ı Kerim'i okuyup anlamak yerine bir isim kataloğu olarak kullanmak seviyesine indirmek mukaddes kitabımızı gerçek değerinden uzaklaştırmak anlamına gelmektedir. Bir isim koyulacak ama illaki Kur'an-ı Kerim'de geçmesi zorunluluğu düşüncesi ne zaman hayatlarımıza girdi bilmiyoruz ama bu konuda çocuklarına Kur'an'dan isimler arayan ebeveynlere şunu da söylemek isteriz: 'Şeytan, Tebbet, Leheb, Faiz, Hile, Put, Ceza, Gazap, Aleyna, Suden, Ecrin...' vs gibi kelimelerde Kur'an'da geçmektedir ama bu kelimelerin anlamlarına baktığınızda gerçekten çocuğunuza bu isimleri vermek ister misiniz?
Peygamber efendimiz bile çocuklarına isim verirken bu isimlerin Kur'an-ı Kerim'de geçmesine özen göstermemişken neden bizler çocuklarımıza isim verirken mutlaka bir dini isim olmasını veya mutlaka Kur'an-ı Kerim'de geçmesini istiyoruz? Biz peygamber efendimizden (haşa) daha mı iyi müslümanız? Kendi dilimizde, Türkçe güzel anlamlı isimler vermek neden bizlere yetmiyor? Kur'an-ı Kerim'in hiçbir yerinde çocuklarınıza dini isimler verin diye bildirilmemiştir? O halde neden mutlaka dini isim olmasını istiyoruz? Peygamber efendimizin bile çocuklarımıza isim verme konusunda sadece 'Güzel anlamlı isimler verin' şeklinde yorumlanabilecek rivayetleri bulunmaktayken, neyi zorluyoruz?
Önemli olan çocuğumuza Türkçe'de anlamlı ve güzel isimler koymaktır. Lütfen çocuğunuza anlamlı ve güzel isimler koymaya gayret ediniz ve Kur'an-ı Kerim'in bir isim kataloğu değil ruhumuza, vicdanımıza, kalbimize rehber olan mukaddes kitabımız olduğunu unutmayınız.
İlgili konular:
Çocuklara Allah'ın isimleri verilebilir mi? Verilebilirse dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Siz de yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.